Türkiye'de neden şampiyonluk tacını takan beşinci bir takımın çıkamadığı konusunda Goalcüler'den Ufuk Yavaş'ın gözlemlerini sizlere sunuyoruz...Eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, yeni adıyla Turkcell Süper Lig’in başlangıç tarihi, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1958-59 sezonu olarak kabul edilir.
Bu sezondan beri Türkiye'de yalnızca 4 takım şampiyonluğa ulaşmayı başarmışlardır.Yıllar içinde bazı kulüpler zirve için oynadıysa da ekonomik sıkıntılarında etkisiyle son haftaya kadar bu mücadelelerini sürdürememişlerdir. Son örneğini Sivasspor'la yaşadık. Niçin Türkiye'de bir beşinci büyük çıkmıyor? Aradığımız cevap bu.
Büyük şirketlerle ortalık çözümü
İlk olarak kulüplerin ekonomik sıkıntılar yüzünden zirveye oynacak bir takım oluşturamaması dikkat çekiyor. Öncelikle bu sorunu çözmek gerekli. Bu da kulüp taraftarlarının takımına tam destek vermesi ve havuz gelirlerinin Anadolu kulüpleri için arttırılmasıyla olabilir. Kulüp başkanları, maddi anlamda rahatlamak için büyük şirketlerin desteğiyle takım oluşturabilirler. Örnek olarak Efes Pilsen'in basketbol takımı mevcut. Bir futbol takımı büyük bir firmayla anlaşma yaparsa maddi anlamda rahatlamaya kavuşabilir...
Küçük hedeflerden kurtulmak lazım
İkinci olarak dikkat çeken 4 büyükler dışındaki kulüplerin sezon başı hedeflerinin sadece ligde kalmak olması . Lige yeni çıkan bir takımla geçen yıl süper Ligde mücadele etmiş bir takım aynı hedefle yola çıkıyor. Bir kere kulüp yöneticileri bu zihniyetten kurtulmaları lazım. "Bu sezon hedefimiz Süper Lig şampiyonluğu," diyerek sezonu açan bir kulüp görmediğimiz sürece beşinci büyük görmemiz çok zor, çünkü istemek başarmanın yarısıdır. Tabi lafla iş olmaz işi icraata dökmek gerekli.
Transfer politikalarında revizyon
Transferler konusunda son yıllarda büyük takımlarımızda hatalar yapıyor olsada diğer kulüplerimizin yaptığı yanlış transferler çok dikkat çekici. Her yıl ilk olarak Anadolu takımlarımızın yapmış olduğu ilk şey ligden düşen takımların oyuncularını transfer etmek. Her sene 3 kulüp küme düşüyor. Ve oradaki oyunculara kulüpler hücum ediyor. Takımın üstünde bir kaç iyi oyuncu olabilir elbette fakat bu takımın bütün kadrosu transfer edilebilecek kadar iyi olamaz. İyi olsalar takımı küme düşermiydi? Bu şekil transferleri genellikle 1.ligden gelen takımlar yapıyor. Şampiyon kadrosunu yetersiz görüp o sezon küme düşen takımı topluyor kadrosuna. Geçen yıl bunu yapmayan İstanbul Belediye ve G.Oftaş (Hacettepe) başarılı bir sezon geçirmişlerdi. Bu da lige yeni çıkan kulüplerin bu yanlış politikadan vazgeçmeleri gerektiğinin en önemli kanıtı olsa gerek. Diğer kulüpler de çok paraları varmış gibi bir yığın gereksiz yabancı oyuncuları kadrolarına katıyorlar. Çoğunda doğru düzgün bir gözlem olmadan. Bu şekilde hareket edeceklerine Avrupa'da belli bir kariyer yapmış; yaşı 30 aşmış tecrübeli oyunculardan 2-3 kişi ve iyi gözlemler sonunda bulunan bir kaç yetenekli oyuncularla anlaşılsa kulüplerin başarısı mewcut başarısını artıracaktır.
Teknik kadroda istikrar şart
Son olarak teknik direktör olayına değineceğim. Herşeyin başı istemektir dedik. Bir o kadar önemli bi konuda istikrardır. Bir sezon boyunca onlarca hoca değişmekte. Bazı takımlar bir sezonda 3-4 hocayla çalışmakta. Bu şekilde bir istikrar ve başarı olamaz. Takımı iyi bir teknik direktöre emanet edeceksin ve sonuna kadar arkasında duracaksın ki istikrar oluşsun. Zaten yukarda yazdıklarımı yapan bir kulüp anlaştığı bir teknik direktörle elbette istikrarı sağlar.
Ligimizde beşinci şampiyonun ne zaman çıkacağının tarihini veremeyiz, ama bu şekilde bir politika izleyen kulüp bunun için yolu yarılayacaktır.
Sizin bu reçeteyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Buradakilerin üzerine ne eklersek başarıya giden yolda daha sağlam bir adım atılmış olur?
Ufuk Yavaş
goaL.com